despre Mokudo, Zen şi Alte Chestii. Şi despre Mine

Undeva la începutul anului 2010 am primit un telefon. Un necunoscut la acea dată (şi astăzi mai cred asta, deseori), mi-a sugerat că ar fi bine pentru mine să particip la meditaţiile ZEN. Era Roshi, sau conducătorul acestei activităţi.

Nu aveam nici cea mai mică idee despre ce e vorba. Dar am mers, nu de dragul meditaţiei, ci impinsă de singuratatea în care mă scăldam de prea multă vreme.

Nu mi-a plăcut defel, din prima clipă. Robă, altar închinat unui necunoscut – Buddha, plecăciuni şi închinăciuni, etc. Eu – care tocmai trimisesem la dracu toţi zeii şi dumnezeii cunoscuţi şi necunoscuţi (condamnându-i pentru toată suferinţa vieţii mele, evident), ajunsesem să mă plec în faţa unei reprezentări a unuia dintre cei blamaţi cu atâta patos.

Astăzi percepţiile s-au mai schimbat. Nu în totalitate. Dar suficient încât să vreau să continui.  Azi.  Mâine … nu se ştie.

MOKU DO (jp. calea tăcută) înseamnă un spaţiu fără cuvinte (sau foarte puţine 🙂 ), fără dorinţe de înţelegere “superioară”, înseamnă doar Eu şi cu Mine.

Zen-ul nu mi-a adus acea „iluminare” căutată de toţi. Pentru mine, lucrurile s-au schimbat în totalitate atunci când, aşa cum spuneam mai sus, am decis că nu există zei şi dumnezei mai presus de mine. A fost o răbufnire, o ceartă în adevăratul sens al cuvântului, între mine şi cel-de-sus … deh! n-am avut ochi la vremea aceea să înţeleg că sunt singura responsabilă pentru viaţa mea. A fost momentul meu de iluminare, după acest „divorţ” lucrurile bune au început să curgă, şi curg în continuare. Şi s-a  făcut realmente linişte (în inima şi mintea mea)! E drept, au fost necesari 30 de ani de viaţă pentru a ajunge pe acea culme a suficienţei. Meditaţia este acum modalitatea prin care filtrez tot ce mă înconjoară, indiferent de activitatea desfăşurată, mintea mea e liniştită … tace. Doar tace.

Ce este pentru mine acest blog? Nimic. Totul. Puţin. Mult. Scriu, pentru că simt nevoia să vorbesc, dar cumva nu reuşesc să transmit prin viu grai. Şi atunci, scriu. Încerc să transmit cumva ceea ce înţeleg, simt, iubesc, urăsc. Ca noi toţi, deopotrivă.

Despre Zen – cuprinde mai scurte sau mai lungi verbalizări ale trăirilor interioare, văzute prin prisma unor învăţături vechi, dar aplicabile şi în ziua de azi. Alte Chestii – orice-mi trece prin minte. De exemplu, îmi plac povestirile scurte, poezia, etc. Advertorialele nu reprezintă decât teme de compuneri, dar în care încerc să introduc un „fir roşu”, astfel încât să evit pe cât posibil stilul pur comercial. Că au sau nu succes, asta e puţin important pentru mine. Fac şi ele parte din munca mea creativă, şi asta îmi este suficient. Deocamdată, cel puţin.

Despre mine nu ştiu cât ar fi de spus. De obicei mi-e greu să răspund la întrebare. Probabil nu mă cunosc suficient, poate nu am destulă încredere în mine… Cert este că am primit numele de Monica, am făcut câteva şcoli (psihologie, creaţie publicitară, diverse cursuri, etc), am o vârstă, un copil…

Dar nimic din toate acestea NU SUNT EU. Şi zicând aceasta demonstrez că cunosc foarte bine ceea ce nu sunt … eu nu sunt fiica, meseria, şcoala, mama … Mai rămâne doar un singur lucru să aflu … Cine se ascunde sub toate aceste roluri sociale …

Reclame

8 gânduri despre „despre Mokudo, Zen şi Alte Chestii. Şi despre Mine

  1. Asa este, fara cuvinte. Ramai mut cand elimini „intermediarii” dintre tine si dumnezeu, energie, univers, indiferent cum ii spui. Dar nu e o mutenie prosteasca, desi poti spune ca ramai „prostit” cand vezi cat de frumoase sunt unele, si cat de iluzorii, false altele, in acelasi timp. Fara „intermediari” esti tu cu tine, tu cu dumnezeu/energia universala.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s